Simpel geluk in de voedseltuin
“Alle plantjes en alle mensen hebben waarde, niets en niemand wordt uitgesloten. Schoffelaar of watergever, compostkruier of zaaier: de Voedseltuin is blij met jou!”
Plaats De Kleine Aarde (DKA) is al sinds de jaren 70 een pionier met internationale faam op het gebied van duurzaamheid. Een plek met een rijke historie en vele mooie verhalen. Onder andere het bezoek van koningin Juliana in 1974. Op dit moment staat Plaats DKA geheel in het teken van de landbouwtransitie.
Sinds 2017 bevindt zich op het terrein van DKA De Voedseltuin Boxtel. In deze biologische/ecologische voedseltuin verbouwen onder andere gepensioneerden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt samen groenten en fruit. Zo wordt de kracht van de natuur mede ingezet voor de sociale ontwikkeling van mensen. Alle verse producten komen terecht in de pakketten van de Voedselbank van Boxtel en omgeving.
Vanuit persoonlijke ervaringen ben ik vooral geïnteresseerd in het sociale aspect van deze bijzondere plek. Wat betekent het voor de mensen die hier werken? En welk gevoel krijg ik er zelf bij? Dat is wat ik heb willen vastleggen in deze reportage.
Iedereen op de Voedseltuin heeft een verhaal. Het buiten zijn, bezig zijn, onder de mensen zijn en bijdragen aan een goed doel geeft iedereen de kans om op eigen tempo en manier te ontwikkelen. Door er te zijn en er op mijn manier aan bij te hebben mogen dragen, heb ik dit zelf ook ervaren. Het brengt rust, zelfwaardering en bewondering voor de kracht van de natuur en de mens.
Simpel geluk dat ik iedereen zou gunnen.




Het beroemde Julianalaantje
Begin Februari 2022 maak ik voor het eerst een paar verkenningen op het terrein. Alles is in rust en winterklaar. Toch is er altijd wat te doen, het aantal dagen dat de Voedseltuin gesloten is, is minimaal.



Schoffelen is de favoriete bezigheid van Elias, die oorspronkelijk uit Syrië komt. Samen met zijn vrouw helpt hij elke woensdagochtend op de tuin. Een medewerker van de reclassering bouwt een afdak voor boven de plek waar later de tomatenplantjes gaan komen.




Chris is gepensioneerd en regelmatig te vinden op de tuin. Hij heeft zijn hele leven in verschillende tuinbouwspecialisaties gewerkt, onder andere in sierteelt en het aanleggen van belevenistuinen.


Water geven, water geven, water geven.




Team zagen en bouwen. Prachtige samenwerking.



Corrie aan het werk in een special stukje van de tuin; De Leeuwenhoek.


Onkruid wieden tussen de kruiden. Mei is de tijd van de vergeet-me-nietjes.


De eerste oogst; rabarber.



De rabarber wordt bewaard in de schuur van de reclassering en later opgehaald door de Voedselbank.




Hartje zomer spuit alles de grond uit en is het een prachtige kleurrijke zoemende tuin geworden. Wat een transformatie sinds Februari!


Wat een rijkdom! Simpel geluk is eigenlijk heel simpel; ben goed voor de aarde, ben goed voor de mensen en deel wat je hebt.




